Motorkerékpár-kategóriák járműi követelményei

Motorkerékpár-kategóriák járműi követelményei

Motorkerékpár-kategóriák esetében lehetőség van arra, hogy saját járművödön tanulj vezetni az oktatások során, viszont arra ügyelni kell, hogy az adott jármű a törvényi szabályozásnak megfeleljen.

Ebben a cikkben kategóriáról kategóriára végigvesszük, hogy milyen előírásokat állít a törvény a járművel szemben.

"A1" kategória

Olyan kétkerekű motorkerékpár, amelynek teljesítménye a 11 kW-ot és teljesítmény/tömeg aránya a 0,1 kW/kg-ot nem haladja meg, továbbá legalább 90 km/h sebesség elérésére alkalmas.

A belsőégésű motor hengerűrtartalma legalább 120 cm3, elektromos meghajtás esetében a teljesítmény/tömeg arány legalább 0,08 kW/kg.

"AM" kategória

„AM” kategóriába tartozó kétkerekű jármű, amelynek tervezési sebessége nem több mint 45 km/h (kivéve azokat a kétkerekű járműveket, amelyek tervezési sebessége 25 km/h-t nem haladja meg), a motor hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél vagy a motor legnagyobb hasznos motorteljesítménye nem több 4 kW-nál.

"A" kategória

„A” kategóriába tartozó oldalkocsi nélküli kétkerekű motorkerékpár, legalább 595 cm3hengerűrtartalommal és legalább 40 kW motorteljesítménnyel.

"A2" kategória

Oldalkocsi nélküli motorkerékpár, amelynek hengerűrtartalma legalább 395 cm3, a motor teljesítménye legalább 20 kW, de nem több 35 kW-nál, a motorkerékpár teljesítmény/tömeg aránya nem haladja meg a 0,2 kW/kg-ot. Amennyiben a motorkerékpár elektromos motorral van felszerelve, annak teljesítmény/tömeg aránya legalább 0,15 kW/kg.

2017-12-07